· Terdapat tiga jenis gelas, iaitu :
i. Stemware – Glasses with stem
(Water goblet, Wine glass, Champagne glass )
ii. Tumblers – Glasses without stem
(Tall hi-ball glass, Juice glass, Old fashion glass )
iii. Fountain – Decorative glass
(Sundae glass, Sherbet glass, Soda glass )
apa itu menu..
a. DEFINISI MENU
· Menu adalah istilah perancis yang bermaksud sekeping / kepingan kad yang membentangkan pelbagai jenis hidangan yang terdapat di sesebuah restoran, kualiti sesebuah restoran adalah bergantung kepada rupa bentuk menu di samping perkhidmatannya.
Apakah yang dimaksudkan dengan Mocktail.....
Mocktail adalah sejenis minuman tanpa alkohol yang terdiri daripada dua atau lebih bahan yang mengandungi bahan-bahan minuman seperti jus buah-buahan dan campuran bahan-bahan lain.
CONTOH-CONTOH MINUMAN MOCKTAIL
TAHUKAH ANDA....
TERDAPAT 4 TEKNIK PENYEDIAAN MOCKTAIL..
TO SHAKE
vMengadun bahan-bahan minuman dengan menggunakan tenaga sendiri melalui penggunaan shaker atau mesin yang dinamakan shaker mixer.
v
vAmat sesuai untuk menghasilkan mocktail yang menggunakan bahan yang tidak mudah sebati dengan air seperti whipping cream, kuning telur dan sebagainya.
TO STIR
vKemudian ia ditapis terlebih dahulu sebelum dituang ke dalam gelas yang telah disejukkan.
TO BLEND
vTeknik to blend digunakan untuk mempercepatkan teknik to shake.
vResepi mocktail yang menggunakan makanan pejal (tetapi bertekstur lembut) seperti lobak merah dan ais sesuai menggunakan teknik to blend
TO BUILD
vLetakkan bahan campuran minuman yang terdiri daripada bahan tumpat dan bahan kurang tumpat.
vIni membolehkan terbentuk lapisan pelbagai warna.
TAHUKAN ANDA..
NAPKIN BERWARNA PUTIH ADALAH PILIHAN YANG PALING MUDAH UNTUK DISESUAIKAN DENGAN SEBARANG KONSEP ATAU TEMA DALAM PERSIAPAN MEJA MAKAN.NAPKIN YANG TERBAIK DIPERBUAT DARIPADA SUTERA "DAMASK" DENGAN SULAMAN BERCORAK CORAK SEPERTI YANG TELAH DIPERKENALKAN KE EROPAH DARI DAMASCUS DI TIMUR TENGAH PADA ABAD KE-12.